7.9.2015

Kynnet kuntoon, challenge accepted!

Älä katso kuvia, jos et halua nähdä tosi huonokuntoisia kynsiä sekä kynsivammaisia peukaloita. Unelmana olisi siis vahvat, kestävät ja tasaiset kynnet, kuten varmaan monella muullakin kynsiharrastajalla. Mun lähtötilanne on ollut erityisen huono. Lyhyesti sanottuna kynnet on olleet todella herkästi liuskottuvat ja lohkeilevat. Peukaloihin (yleensä vain toiseen) kasvaa kerran vuodessa halkeama, jonka vuoksi peukalot varmaankin ovat niin kuhmuraiset. Muissakin kynsissä on pieniä kuoppia, minkä takia lakka ilman koristeluja näyttää rumalta.

Lähtötilanne on siis se, että kynteni ovat ohuet ja melko hauraat. Ne taipuvat helposti ja liuskottuvat: päistä lähtee ihan palasia. Lohkeamia tulee peukaloiden sivuihin tasaisin väliajoin - syy, miksi peukut on nytkin ihan nysät. Pieniä kuoppia on vasemman käden nimettömässä, etusormessa ja keskisormessa sekä oikean käden keskisormessa ja etusormessa. Peukalot ovat molemmat todella kuoppaiset, vasemmassa tällä hetkellä kaksi kumpua ja oikeassa kolme. Näyttävät kamalalta, tiedän. Olen myös varma, että kyseessä ei ole mikään kynsisieni. Pääsin juuri eroon peukalon halkeamasta, koska se kasvoi kynnen myötä pois. Lisäksi kynsissä näkyy selvästi pitkittäiset raidat tai uurteet. Kynsinauhat ovat sentään aika siistit!
Pahoittelen muuten, kuvissa parin kynnen alla on punaista muovailuvahaa. :D Sen täytyy olla kynnen "sisällä", koska en saa sitä pois kummaltakaan puolelta. Kertoo ehkä jotain liuskottumisen tasosta.. Muuten kynnet on kuvissa sellaiset kuin ne on, kun olen poistanut vanhat lakat ja pessyt kädet. Eli täysin luonnollisina. Hyi, ei näytä hyvältä, joskin on ne ehkä vähän paremmat kuin tässä postauksessa, jonka alussa kirjoitin. Peukut jää kuvista pois ehkä jatkossa, koska en usko niiden paranevan. Niissä on varmaan joku kolhaisu jo ihan kynnen juuressa tai aihiossa, miksikä sitä kutsuttiinkaan.

On mahdotonta tietää, miten juuri omat kynnet saisi parempaan kuntoon. Olen kahlannut nettiä viikkoja, mutta nyt kyllästyin ja päätin vain lähteä liikkeelle jostain. Netissä törmäsin jatkuvasti samoihin sanoihin: biotiini, rauta, kalsium, magnesium, pii, sinkki ja seleeni. Kuitenkin yhtä paljon löytyi kommentteja, kuinka yhdestäkään noista ei ole ollut apua. Monet myös pitävät muutenkin ravintolisiä pelkkänä hölynpölynä.

Mulla on melko varmasti puutteellinen ruokavalio, kun ibs:n ja allergioiden takia useat ruoka-aineet, vihannekset ja hedelmät ei sovi ja olen myös gluteenittomalla sekä laktoosittomalla. Tiedän, että ensisijaisesti pitäisi yrittää lisätä ruokavalioon sopivia tuotteita, mutta se vaatisi niin paljon mun ruokarajoitteiden vuoksi, etten vain jaksa alkaa siihen hommaan. Sen verran voisi kyllä tehdä, että kävisi niissä testeissä, joista näkee, mitä puutostiloja on. Pitääkin selvittää, onko se kauhean kallis..

Kalsium on pitänyt hankkia jo pitkään, koska laktoosittomat tuotteet on niin kalliita ja olen niitä tiedostamatta siten vähentänyt, joten sen ostin ihan ensimmäisenä. Mukana tietenkin kätevästi d-vitamiini, jota popsin aina talviaikaan muutenkin. Toinen tuote olikin sitten paljon vaikeampi valita, mutta päädyin biotiiniin, jossa on myös mukana sinkkiä. Tämä on tehnyt joidenkin kynsistä vahvemmat siitäkin huolimatta, että biotiinia saisi tarpeeksi jo valmiiksi. Toivottavasti näillä pääsee ainakin alkuun! Aion ottaa kuvia viikon välein ja seurata tulosta, blogissa julkaisen ehkä kerralla jonkun edistyspostauksen sitten, kun selvästi huomaa tuloksia, jos huomaa. Tämän lisäksi alan hoitaa kynsiä järjestelmällisemmin. Eli vielä siis kiteytettynä, miten aion saada kynnet parempaan kuntoon:

1. Päivittäin kalsium + d-vitamiini sekä biotiini + sinkki tabletteina
2. Juon päivässä vähintään litran vettä (paljon minulle nykyiseen nähden)
3. Kerran viikossa öljykylpy kynsille
4. Joka toinen ilta käsien ja kynsinauhojen rasvaus
5. Joka toisen lakkauksen yhteydessä Cuticle Remover
6. Joka lakkauksen yhteydessä kynsinauhaöljy
7. Unohdan sakset ja käytän pelkkää lasiviilaa
8. Aluslakkana keratiinia sisältävä Essencen Ultra Nail Repair

Mitäs luulette, tuleeko tulosta? Onko joku muu käynyt läpi prosessin hauraista kynsistä hyväkuntoisiin?

10 kommenttia

 1. Huippua, toivottavasti saat mahdollisimman hyviä tuloksia aikaan! :)

  Itsellä on aina olleet hyvin hauraat ja pahasti liuskoittuvat kynnet, mutta tämän vuoden alussa tein päätöksen että nyt muutttuu. Poistin rakennekynnet jotka minulla silloin oli ja aloin pitämään kynsistä huolta, eivätpä ole kertaakaan sen jälkeen liuskoittuneet!

  Itse siis vannon öljyn nimeen. Rasvaan käsiä monta kertaa päivässä ja kynsinauhaöljyä sudin myöskin useita kertoja päivässä kynsiä ympäröivälle iholle sekä kynnen alapuolelle. Lisäksi aina lakkojen vaihdon yhteydessä laitan kynsiöljyä koko kynnelle ja sen alle ja annan imeytyä vähintään puoli tuntia jonka jälkeen pesen kädet ja lakkaan kynnet. Joka yö nukun kunnon paksut rasvat ja puuvillahanskat kädessä :D Ja vettä juon 2-3 litraa päivässä. Lisäravinteita en syö, kun en muista vaikka yrittäisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäkin toivon! :)

   Hieno homma, että sä sait kynnet kuntoon! Se tuntuu tosiaan vaativan ihan tietoisen päätöksen. Tolla öljyllä varmaan on tosiaan suuri vaikutus, ja aika paljon näköjään rasvailetkin käsiä. :D Vedestä oon myös kuullut, että vaikuttaa suoraan myös kynsiin. Noin paljon tuskin onnistun juomaan, kun sä juot, täytyy nostaa hattua! Voi olla, etten mäkään edes tarvitsisi lisäravinteita, kun muistaisin vaan tuon veden juonnin ja öljyämisen, mutta kokeillaan nyt kerralla kunnolla. :)

   Poista
 2. Auts miltä noi peukalot näyttävät! :( Mullakin on joku ongelma mun peukkujen kanssa, niiden kynnet lohkeavat kokoajan vaikka olisivat ihan nysät! En ymmärrä miksi, näin on ollut todella monta vuotta jo.
  Kun tulin raskaaksi aloin syömään sellasia monivitamiinitabletteja jotka ovat juuri raskaanaoleville. Niissä on varmaan kaikki maailman vitamiinit, muistaakseni pakkauksessa luki että yhteensä 17 eri vitamiinia ja hivenaineita :D mutta raskauden myötä mun kynsistä tuli supervahvat, en tiedä oliko kiitos noiden monivitamiinien vai hormoonien... Entistä vahvemmaksi kynteni tulivat kun aloin imettämään, ehkä sen takia kun aloin juomaan paaaaaaaaljon enemmän vettä (imetys vie kaiken nesteen, joten jokaisen imetystuokion jälkeen lasillinen vettä ja tuokioiden välissä vielä enemmän :D). Eli vitamiinit ja vesi toimivat ainakin mulla kynnenvahvistajina. Ekat 3kk vauvan kanssa en ehtinyt varmaan kertaakaan rasvata käsiä, koska käsiä joutuu pesee joka toinen minuutti. Tämä rasvattomuus ei kuitenkaan vaikuttanut ollenkaan kynsieni kuntoon, olivat vahvat eivätkä liuskottuneet kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noi peukut on kyllä aika ikävät varsinkin, kun niille ei varmaan voi tehdä mitään. :/ Onneksi ei ole kipeät sentään! Kummalliset peukalot meillä siis sitten, jos sullakin lohkeilee.
   Oon kuullut monen sanovan, että raskausaikana kynnet on olleet parhaimmillaan. :D Johtuu luultavasti siitä, että silloin usein popsitaan noita monivitamiineja sekä rautaa. Jos ei tämä mun kuuri ala tuottaa mitään tulosta, niin sitten koitan itsekin monivitamiineja! Sulla ei siis ilmeisesti ainakaan öljyäminen tai rasvaaminen ole ollut päätekijänä kynsien kunnossa. Tämä tässä onkin niin vaikeeta, kun se mikä toimii toisella ei sitten tunnukaan toimivan toisella.

   Poista
 3. Munki kynnet liuskottuu pirusti. Oon koittanu sen verran ees parantaa kynsien hoitoa, että just öljyän ja rasvaan kynsiä ja käsiä. Lisäksi opettelen edelleen juomaan vettä. :D Biotiinin syönnin alotin ihan vasta. Saas nähä miten tässä käy! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vettä täytyy oikeasti opetella juomaan, se on kyllä ehkä vaativin osa tätä koko prosessia. :D Kiva tietää, että joku muukin on alotellut biotiinin, voidaan sitten infota toisiamme, jos jotain tulosta näkyy! :D

   Poista
 4. Kunnioitettava suunnitelma! Toivottavasti saat tuloksia aikaan :) Omatkin kynnet liuskoittuu etenkin syksyllä/talvella. Pitäisi varmaan itsekin aloittaa joku tehokuuri jos onnistuisi minimoimaan vuoden ajan vaikutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi tuokin tietysti omat haasteensa! Kannattaakin varmaan ainakin harkita, että panostaa kynsien hoitoon, jos tietää jo valmiiksi niiden heikkenevän talvella. :)

   Poista
 5. Löysithän sittemmin ratkaisun asiaan? Sinulla on kynsikuvien perusteella selkeä raudanpuute. Kannattaa käydä tapaamassa puutostiloihin erikoistunutta lääkäriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En löytänyt. Kynnet on kyllä itsekseen nyt paljon paremmassa kunnossa. Multa myös otettiin rauta-arvot (kaksi erilaista) 2016 vuonna ja silloin ne oli normaalit, tosi hyvät itse asiassa. :) Kiitos vinkistä kuitenkin, pidän mielessä!

   Poista

Kommenttien valvonta on päällä, jotta kommenttien bongaaminen helpottuu ja muistan varmasti vastata kaikkiin. Kommenttisi tulee näkyviin, kun olen julkaissut sen. Kiitos kommentista, piristit päivääni. :)