2.8.2015

Siistit ja kestävät kynnet, hermotkin tallella

Lakkaamistapoja siihen liittyvine rituaaleineen on ihan loputtomasti. Uskonkin, ettei ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa lakata kynsiä, vaan jokaiselle kehittyy itselleen paras tyyli. Siksi päätin jakaa omat tapani teidän kanssanne. Ehkä saatte jonkin oivalluksen omiin tapoihinne tai vastaavasti ehdotatte minulle jotakin kätevää, miten voisi tehdä toisin. Postauksen lopussa on vinkkejä, jotka olen itse havainnut hyviksi.

Kuvia oli hieman hankalaa ottaa yksinään painavalla järkkärillä, kun ei ollut jalustaa. Tein kuitenkin parhaani mitä mielenkiintoisemmissa asennoissa pelleillen! Mietin kauan tämän postauksen julkaisemista, koska en osaa vielä itsekään täysin siistejä kynsiä tehdä. Ehkä teen myöhemmin uuden ja videolla. Tämänkin kuvaaminen videolla jo houkutti, mutta tarttis hommata jalusta sitä varten kameraan.


Ensimmäisenä tulee kasata itselleen lakkausnurkkaus ja ottaa esille aivan kaikki tarvikkeet ja lakat, mitä omassa lakkauksessaan uskoo tarvitsevansa. Tämä sisältää vanhojen lakkojen poiston, pohjustuksen, koristelulakat ja -tilpehöörit, koristeluvälineet ja myös hoitopuolen kuten viilan ja kynsinauhaöljyn. Et halua huomata kädet lakassa, että unohdit kaivaa strassit laatikon alimmaisesta nurkasta.

Lakkaan yleensä kynteni pöydän äärellä, koska tilaa on enemmän, mutta nyt oli pakko toteuttaa tämä ikkunalaudalla, koska muualla kämpässä oli niin pimeää. Tsekkaa siis myös, että lakkauspaikassa on tarpeeksi valoa. Luonnonvalo on paras omasta mielestäni lakkaamiseen. Lisäksi kannattaa miettiä valmiiksi, mitä teet niinä hetkinä, kun lakan pitää antaa kuivua. Itse raahaan tässä kohtaa yleensä vierelleni läppärin, josta saa Netflixin näppärästi pyörimään.

Seuraava vaihe ei ehkä ole kaikille tarpeellinen, mutta itse ravistelen jokaisen lakkapullon kevyesti, jotta väri sekoittuu. Uusille lakoille en välttämättä, mutta näille vuosia vanhoille teen kaikille. Tämä on hyvä tehdä näin aikaisessa vaiheessa, niin lakka ehtii kuitenkin tasaantua. Luin joskus jostain, että siihen voi jäädä kuplia, jos sitä käyttää liian pian ravistelun jälkeen.

Jaa, miten tiskiharja liittyy lakkaamiseen? Hyvinkin oleellisesti. Sillä rapsutetaan kynsien alustat puhtaiksi! Taaaai sitten ei. Ylempi kuva saattaa herättää epäilyksiä, mutta tämä vaihe on ehkä tärkein kaikista. Toisin sanoen, tee kaikki sellainen, minkä uskot joutuvasi lähitunteina tekemään ja myös sellainen, mitä et ehkä uskoisi. Voi jee kun harmittaa, kun on saanut lakat kynsiin ja sitten muistaa, että allas on täynnä tiskejä ja pitäisi pian lähteä pois kotoota. Itse yleensä ennen lakkaamista tiskaan, järjestelen kodin kuntoon, laitan itseni kuosiin (sisältää joskus myös suihkun), syön ja lopuksi vielä käyn vessassa.

Tämän ruljanssin jälkeen alan poistamaan vanhoja lakkoja kynsistä. Lopuksi vielä pesen kädet ja kynnet huolella, jotta niihin ei jää kynsilakanpoistoainetta.


Vuorossa on kynsien hoitoa. Leikkaan ylipitkät kynnet lyhyemmäksi haluamaani muotoa mukaillen, jos tälle on tarvetta. Sen jälkeen otan käsiini Trindin lasiviilan ja viilaan kynsien päät tasaisiksi. Toisinaan käytän bufferia tasaamaan kynnen pintaa. Viilaaminen on itselleni vielä vaikeaa. Tulee kylmiä väreitä lähes koko ajan, enkä oikein saa kynsiä siihen muotoon kuin tahtoisin. Kynnet on myös niin lyhyet, ettei niihin kunnon muotoa vielä edes senkään takia saa.

Kun kynnet ovat muodossaan viilattuina, sivelen Mavalan kynsinauhaöljyä kynsinauhoille. Joskus laitan vain alaosaan, mutta yleensä myös sivuille. Annan öljyn vaikuttaa sen aikaa, että se näyttää imeytyneen. Tähän menee yleensä noin viisi minuuttia. Tiedän sen olevan liian vähän, mutta olen kärsimätön odottelija! Öljynhän pitäisi antaa vaikuttaa niin kauan, että kynsinauhat ovat kunnolla pehmenneet. Joskus ennen öljyä saatan myös rasvata kädet.

Odotellessa öljyn kuivumista avaan kaikki lakkapullot valmiiksi. Muutamat kynnet on menneet joskus siinä, että korkki  on unohtunut kiinni ja ollutkin sitten ihan jumissa. Järjestelen myös tarvikkeet fiksummin, että niitä on helppo käyttää. Esimerkiksi lakkapullot asettelen niin, että on tilaa lakata. Siveltimet asettelen pöydän reunan yli, jotta ne on helppo ottaa kynsiä sotkematta.

Kun öljy on mielestäni kuivunut tarpeeksi, käyn vielä pesemässä kädet saippualla, jotta kynsiin ei jää öljyä tai rasvaa. Seuraavassa vaiheessa nappaan appelsiinipuutikun ja työnnän kynsinauhat siisteiksi alhaalta ja sivuilta. Tällä saa mielestäni ihan tarpeeksi siistiä jälkeä, kun tätä on tehnyt pidempään ja muistaa öljytä säännöllisesti. Nauhat ikään kuin pysyvät hyvinä, eivätkä vaadi enää sellaista runnomista kuin ekalla kerralla. Vaikka kuvista ei välity, tuen aina molemmat kädet pöytään kaikissa vaiheissa tästä eteenpäin välttääkseni käsien tärinän ja turhan heilumisen.


Aluslakka tuleekin sitten, kun kynnet alkaa muuten olla kunnossa. Tällä hetkellä testailen uutta Mavalan suojaavaa aluslakkaa. Laitan sitä vain yhden kerroksen, vaikka toinen ehkä saattaisi olla paikallaan. Olen vähän laiska. Aluslakan yritän laittaa koko kynnelle, jotta se suojaa joka puolelta. Lakkaan aina kaikki kynteni kerralla, siis molemmista käsistä. Aloitan vasemmasta ja siirryn suoraan oikeaan. Joku antoi vinkkinä aloittaa aina siitä kädestä, joka on itselle vaikeampi, mutten ole tätä jaksanut testailla, kun menee ihan hyvin näinkin päin. Olen siis oikeakätinen, jolloin vasen käsi on itselleni helpompi lakata.

Aluslakan on hyvä antaa kuivua, itselläni se kuivahtaa kyllä ihan hetkessä ja voin melkeinpä suoraan alkaa lakata värillä. Löysin vastikään uuden tavan lakata kynsiä ja olen todennut sen todella hyväksi. Sillä lakkaukset on siistit ja ennen kaikkea pysyvät todella hyvinä pitkään. Lakkaa laitan kahdesta neljään kerrosta niin kauan, että lakka peittää ja on tasainen. Kun otan lakkaa pullosta, sivelen sutia kevyesti pullon sisäpuolen reunaan, jotta ylimääräinen lakka poistuu ja lakkaus helpottuu. Kun tarpeeksi lakkailee, oppii tuntemaan kullekin lakalle sopivan määrän. China Glazen kanssa näin yleistäen pyyhin sudista yleensä yhden reunan pois ja lakkaan sitten sillä toisella, johon lakkaa jää enemmän.

Jätän lakatessa pienen raon kynsinauhojen ja lakan väliin, niin näyttää siistimmältä, eikä tarvitse käyttää tolkuttomasti aikaa kynsinauhojen puhdistamiseen. Yllä olevan kuvan nuolten pitäisi havainnollistaa mun lakkaustyyliä. Lakkaan ensin kynnen pään oikealta vasemmalle. Tämän jälkeen siirryn kynnen alaosaan, painan sudin keskelle alaosaa, liikutan sutia vähän alaspäin (puuttuu kuvasta) ja lakkaan sitten suoraan ylös asti. Sen jälkeen lakkaan samasta alkupisteestä kaarevasti ensin oikealle ylös ja sitten vasemmalle ylös. Joskus vielä palaan keskelle, jos tulos ei näytä tasaiselta. Kerrosten välillä pidän taukoa sen verran, että lakkaan muut kynnet aina välissä. Kun kaikki kynnet on lakattu, voi melkeinpä suoraan aloittaa seuraavan kerroksen alusta.


Annan pohjalakan kuivua jonkin aikaa, tällä kertaa viitisen minuuttia. Samalla nostelen koristelutarvikkeet valmiiksi. Tällä kertaa unohdin kokonaan tarvikkeiden puhdistuksen! Kannattaa siis ottaa vierelle esimerkiksi kynsilakanpoistoaineeseen kastettu vanulappu, johon on helppo pyyhkiä sivellin ja dotting tool aina välillä.

Tavallisilla lakoilla koristellessa tiputan niistä pienen pisaran muoville, johon sitten tarvikkeita dippailen. Strassit taiteilen kynnelle pinseteillä, mutta se on aikamoista touhua, joten parempi väline olisi haussa.

Koristeiden annan yleensä kuivua ainakin vartin, koska päällyslakka helposti sotkee ne. Tällä kertaa odotin vain kymmenen minuuttia, koska lakat vaikutti kuivilta. Kuivumisen jälkeen siis sivelen pinnalle pikakuivattajaa samalla tyylillä kuin lakkaakin, eli ensin pää ja sitten pitkät vedot alhaalta ylös.

Päällyslakkaa yritän laittaa niin sanotusti ilmassa eli suti ei koske kynnen pintaa vaan sudin ja lakan välissä oleva päällyslakka on ainoa, joka koskee kynttä. Ainakin Sally Hansenin lakka on niin paksua, että sen saa siveltyä kynnelle vetämättä sutia kynnen pintaa pitkin. Pyrin myös siihen, etten sivele päällyslakkaa samaan kohtaan kahdesti. Tämä mielestäni ehkäisee koristeiden leviämistä melko tehokkaasti.

Annan pikakuivattajan kuivua jonkin aikaa, en ole tarkemmin katsonut kellosta. Joskus vartin, joskus tunnin. Tämän jälkeen putsaan ja siistin vielä lakan reunat. Ikävä kyllä odotan vielä kunnollista sivellintä, joten käytössä on väliaikainen katkaistu suti. Kastan sudin kynsilakanpoistoaineeseen ja pyyhin varovasti reunoja tasaisiksi ja puhtaiksi. Saatan joskus viimeistellä kaiken laittamalla uudelleen öljyä kynsinauhoille, jos ne tuntuvat kovilta ja kuivilta.

Ja näin olemme päässeet loppuun asti! Tällä kertaa aikaa meni 1,5 tuntia, aloin laskemaan aikaa vasta siitä, kun aloin leikkaamaan jo puhdistettuja kynsiä. Teettekö te jotain samoin vai kenties kaiken aivan toisin? Loppuun vielä kymmenen vinkkiä, jotka olen itse huomannut hyväksi lakkaillessa.

1. Aloita kynsien lakkaaminen vasta sitten, kun olet ensin laittanut kaikki tarvittavat välineet esille. Muista myös avata lakkapullot tai muut koristeet valmiiksi. Tee myös kaikki sellaiset asiat, joita sinun pitäisi lähitunteina tehdä ja jotka voivat kynsiä rutata. Mieti myös syömispuolta ja käy vessassa sekä pue vaatteet. Itse alan aina lakkailla kynsiä topissa ja koska joudun hajujen vuoksi pitämään ikkunaa auki, olen kohta ihan jäässä. Kiva alkaa laittaa paitaa märin kynsin.

2. Varaa aikaa kunnolla koko prosessiin. Olen muutaman kerran lakannut kynnet tunnin aikataululla ja se oli ihan kauheaa, ei tullut kyllä priimaa. Älä myöskään lakatessa kiirehdi. Lakkaa ei tarvitse sutia sivellin sauhuten, vaan voit rauhassa keskittyä esimerkiksi reunoihin.

3. Käytä aina alus- ja päällyslakkaa omien tarpeidesi mukaan. Pikakuivattaja päällyslakkana on suositeltavaa!

4. Tue lakatessa molemmat kädet johonkin, jos mitenkään mahdollista. Paljon helpompaa tehdä tarkkaa työtä, kun kädet ei heilu niin paljon!

5. Kun otat lakkaa pullosta, pyyhi ylimääräinen lakka pullon sisäreunaan. Opit sopivan määrän, kun tarpeeksi lakkailet samalla lakalla. Itse pyyhin yleensä toisen reunan sudista ja lakkaan kynnen sillä puolella, johon lakkaa jää enemmän.

6. Löydä oma toimiva lakkaustyylisi. Kannattaa vaikka googletella, tässä postauksessa mainittu tapa on yksi aika yleinen, toisessa yleisessä kynnelle tiputetaan pieni pisara lakkaa ja lähdetään sitten levittämään sitä. Uskon, ettei ole yhtä hyvää tapaa, vaan jokaisen pitää löytää omansa. :) Parhaiten kuitenkin toimii pitkät, koko kynnen mittaiset vedot.

7. Laita lakkaa mieluummin monta ohutta kerrosta kuin yksi paksu. Yritä saada jokainen kerros tasaiseksi.

8. Kun lakkaat, kannattaa jättää valmiiksi pieni väli lakan ja kynsinauhojen väliin. Näin siistiminen on helpompaa ja ainakin mun silmään näyttää nätimmältä kuin että lakka ois koko kynnellä. Ota myös vierelle varoiksi kynsilakanpoistoainetta ja esimerkiksi pumpulipuikko. Saat siistittyä ylimenneen lakan nopeasti. Samoin välineille (siveltimet ym.) kannattaa ottaa poistoaineeseen dipattu vanulappu, jotta ne on helppo pyyhkiä aina välillä.

9. Anna lakkojen aina kuivua tarpeeksi ennen seuraavaa kerrosta. Tällä välttää kuplat ja sotkeentuneet alemmat kerrokset.

10. Kun kynnet on lakattu päällyslakkaa myöten ja ne ovat kuivat, ota esiin kynsilakanpoistoainetta ja pumpulipuikko tai ohut sivellin. Siisti näiden avulla lakkausten reunat ja poista mahdollinen yli mennyt lakka.

+ Muista myös hoitaa kynsiä, kynsinauhoja ja käsiä öljyillä ja rasvoilla. Työnnä kynsinauhat sivuun aloittaessa. Näin yleisilme pysyy nätimpänä. Kuitenkin ennen lakkaamista pese kädet saippualla, jotta kynsi ei ole öljyinen.

Näiden vinkkien avulla olen itse päässyt todella pitkälle alkuun nähden. Loppu on kiinni sitten pitkälti harjoittelusta, koska harjoittelemalla hyvä tulee ja vain niin voit oppia tavat, jotka sopivat parhaiten itsellesi. Olisi myös kiva lukea muiden lakkaamistavoista alusta loppuun (vinkeillä tai ilman), joten linkkailkaahan omia postauksianne, jos sellaisia löytyy tai vaihtoehtoisesti kirjoitelkaa ihmeessä tekin. :)

4 kommenttia

 1. Tosi kiva tällainen yksityiskohtainen postaus! :)

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus! Tuo valmistelu ennen lakkausta on kyllä tärkeä juttu. Itse olen vähän huono siinä. Usein unohdan kaivaa osan välineista tai lakoista esiin ja niitä on sitten ikävä etsiä kesken lakkauksen märin kynsin. Välillä käy tosin niinkin että muuttaa mieltään kesken lakkaamisen ja tarvitseekin ihan eri lakkoja tai koristeita kuin alunperin luuli :D Viime aikoina olen yrittänyt petrata erityisesti tuon lakkapullojen availun kanssa. Vähän turhan monta kertaa käynyt niinkuin kuvasit että joku pullo onkin ihan jumissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toi on kyllä vähän huono, kun suunnitelmat voi muuttua ihan toiseksi, eikä viitsi kaikkia lakkoja kaivaa esille :D Mä oon onneksi muistanut nykyään pullojen avaamisen, mutta jotain muuta yleensä aina unohtuu..

   Poista

Kommenttien valvonta on päällä, jotta kommenttien bongaaminen helpottuu ja muistan varmasti vastata kaikkiin. Kommenttisi tulee näkyviin, kun olen julkaissut sen. Kiitos kommentista, piristit päivääni. :)